De kantoortuin? Volgens artsen ongezond, inefficiënt en achterhaald!

Lees hier waarom

‘Kantoortuin’ klinkt comfortabel en gezellig! Wat is het precies?

kantoortuin

 

Er is de laatste tijd veel media-aandacht voor de kantoortuin. Het concept van het ‘landschapskantoor’ is in de jaren 70 vanuit Duitsland over komen waaien naar Nederland en is onwijs populair.

Er is echter steeds meer kritiek te horen op het concept. Niet alleen werknemers maar ook artsen en ergonomen lijken er van af te willen. De kantoortuin zou leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, stress en ook verzuim. Daarnaast wordt er gezegd dat het mede verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een burn-out.

Kantoortuin 92% medewerkers voskuilen interieur-01-01

Één op de vier medewerkers werkt op kantoor en meestal werken vele daarvan met grote groepen in één ruimte. Het voordeel hiervan is misschien dat de lijntjes kort zijn. Het nadeel hiervan is dat medewerkers dus ook alles meekrijgen wat er in de ruimte gebeurt.  Er wordt van een kantoortuin gesproken wanneer er twaalf mensen in één ruimte zitten. In veel gevallen zijn dit er veel meer dan twaalf.

Kantoortuin 12 medewerkers voskuilen interieur-01 voskuilen interieur infographic

Wat is hier nou zo erg aan?

Bellende collega’s, geklets over privéleven, flexplekken en de onrust van mensen die heen en weer lopen.  Al deze prikkels zorgen voor afleiding wanneer je met je werk bezig bent. Hoe meer mensen er in een ruimte zitten, hoe meer afleiding er is.

Elk gesprek dat begint of geluid wat je hoort is potentieel belangrijk of interessant en je brein pikt dit dus ook op. Dit allemaal terwijl je eigenlijk met je werk bezig bent waardoor je brein constant aan het wisselen is tussen verschillende taken.

Je wilt je op één taak richten maar door de onrust in de kantoortuin ben je de hele dag heen en weer aan het switchen tussen de prikkels die binnenkomen in je brein. Deze verdeling van aandacht kost heel veel energie en is slecht voor je prestatie.

Kantoortuin 92% medewerkers voskuilen interieur-01-01

Het gevolg.

De meeste werknemers geven aan dat ze hierdoor snel moe en overprikkeld raken. Een simpele taak als het lezen van een e-mail kost nou eenmaal vele malen meer energie als iemand naast je zit te bellen. Een deel van de werknemers probeert stil te werken terwijl er in dezelfde ruimte een andere groep een teamoverleg heeft.

De kantoortuin is zo populair, hoe kan dit dan?

Het idee achter de kantoortuin is dat werknemers creatiever zouden zijn als ze maar bij elkaar in een ruimte gezet worden. Ook zou de communicatie verbeterd worden omdat iedereen met elkaar kan praten en dus coöperatiever kan werken.

Ook ligt het voor een deel bij de architecten en interieurinrichters. Een fundamenteel element is bijvoorbeeld hoe er wordt omgegaan met de akoestiek in de ruimte.

Kantoortuin WERKGEVER medewerkers voskuilen interieur-01-01

 

Voskuilen heeft de oplossingen voor uw kantoorruimte.

Bij Voskuilen Interieur zijn wij gespecialiseerd in het inrichten van kantoorruimten waar de medewerker centraal staat. Het is hierbij essentieel om te kijken naar hoe veel werknemers er per vierkante meter in één ruimte zitten en hoe veel last zij gaan hebben van elkaar.

Door dit vroegtijdig in kaart te brengen kan er gekeken worden naar waar er scheidingselementen en akoestisch absorberende materialen in de ruimte verwerkt moet worden. In de ontwerpfase beoordelen wij de akoestiek van de ruimte en tot na de opleverfase denken wij met u en uw werknemers mee om het gebruik van uw pand te optimaliseren.

Kantoortuin voskuilen interieur

 

Enkele maatregelen zijn:

  1. Voskuilen Interieur van tevoren de akoestiek van de ruimte op te laten meten en in kaart te brengen. Hiermee kan een concreet en uitvoerbaar plan gemaakt worden.
  2. Scheidingswanden tussen werkplekken te plaatsen.
  3. De wanden van geluiddempend materiaal te maken.
  4. Het tactisch plaatsen van planten in de ruimte.
  5. De plafonds van akoestisch absorberend materiaal te maken.
  6. De vloer niet met een hard maar met een zacht materiaal af te werken.
  7. Genoeg stilteplekken te creëren zodat medewerkers zich kunnen terugtrekken als zij in stilte willen werken.

Wij geven u graag vrijblijvend advies over de leefbaarheid van uw (nieuwe) kantoorruimte! Maak direct een afspraak via onze contactpagina

Bekijk ook:

De Monitor: Ziek door mijn werk

Wikipedia: De Kantoortuin

Onze projecten