Is zittend werken echt zo slecht?

‘Zittend werken is het nieuwe roken.’

Een uitspraak die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Maar klopt het ook?

Het wordt algemeen aangenomen dat langdurig achter elkaar zittend werken erg slecht is voor de (mentale) gezondheid. Het menselijk lichaam is immers gemaakt om te bewegen. Vroeger was de werkdag een grote bron van beweging. Helaas hebben vele van ons het tegenwoordig niet voor het kiezen en zijn we gebonden aan de werkplek achter de computer.

Het vervelende is dat zittend werken niet gecompenseerd wordt door fanatiek te sporten in de vrije tijd. Sedentair gedrag is nou eenmaal niet hetzelfde als het krijgen van te weinig lichaamsbeweging. Zelfs wanneer je fanatiek sport heb je alsnog een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s als je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt.

De grootste spieren van het lichaam, die in de benen zitten, worden nauwelijks gebruikt wanneer er in een zittende positie gewerkt wordt. Naast dat dit slecht is voor je hart en bloedvaten kan het desastreus zijn voor bijvoorbeeld de rug, helemaal wanneer er geen ergonomische werkplek is ingericht.

zittend werken

Om deze redenen zweren veel mensen bij een sta bureau. De gedachte hierachter is om de beenspieren meer te activeren en de drempel lager wordt om een stukje te gaan lopen. Het klinkt logisch om gewoonweg meer te gaan staan en zo lang zitten tegen te gaan. Daarnaast verbrandt je door te staan meer calorieën in vergelijking met zittend werken.

Maar te lang staand werken lijkt volgens experts ook weer een keerzijde te hebben. Bij langdurig staan, meer dan 1 uur achter elkaar, kunnen problemen met de doorbloeding ontstaan. Bij het staan kun je immers net zo goed een verkeerde houding aannemen als bij zittend werken. Bijvoorbeeld leunen op één been of hangend op de tafel waar je aan werkt. Dit kan dan weer de oorzaak zijn voor klachten in de gewrichten.

 

De juiste manier?

Het antwoord hierop lijkt te zijn: afwisseling. Het wordt voor kantoormedewerkers aangeraden om regelmatig van positie te veranderen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je niet te lang in dezelfde positie blijft hangen en een lange statische spierhouding vermijdt.

Om deze afwisseling te stimuleren kunt u nadenken over een zit-sta bureau. Hiermee kunt u van positie verwisselen zonder 2 bureaus aan te hoeven schaffen.

Bij een zit-sta bureau is het echter alsnog van belang om in beide posities de juiste houding in te nemen. Niet alleen het interieurstuk zelf maar dus ook de juiste begeleiding voor het gebruik en het instellen is essentieel. Ook is het van belang om los van een afwisselende positie af en toe een stuk te lopen.

Onze flexwerkplekken maken bijvoorbeeld gebruik van deze zit-sta bureaus. Het is een bureausysteem welke is voorzien van een handmatige hoogteverstelling van het bureaublad waarmee het mogelijk is om vrijwel direct van een zittende naar een staande positie over te gaan.

Dit doe je door de twee hendels aan de onderkant doormiddel van een unieke technische oplossing. Het systeem werkt hierdoor zonder elektriciteit en daarom erg duurzaam.

 

zittend werken sta bureau

 

Wat te doen met uw eigen inrichting?

Bent u benieuwd wat u kunt doen om de werkplek voor u mensen of uzelf beter in te richten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Team Voskuilen denkt graag met u mee om alle aspecten die te maken hebben met het inrichten van uw woning of kantoor aan te pakken.

Bij Voskuilen Interieur staat het vakmanschap centraal. Dat is de kern. Dat is onze kracht. Ambacht en meesterschap om uw wensen en visie tot realiteit te brengen. Heeft u een speciale en unieke uitdaging voor ons? Mooi! Wij houden namelijk niet van standaardoplossingen. Geen klus is immers hetzelfde. Hoe opmerkelijk uw wens ook is, Voskuilen Interieur kan het realiseren en onze vakmannen zullen met u meedenken en adviseren waar nodig.

U bent van harte welkom bij ons op kantoor of in de werkplaats!

 

Bekijk ook onze projecten

Volg ons op Facebook!

Of voeg ons toe op LinkedIn