Natuurlijke houtsoorten – de trend van dit jaar

Waarom kiest men voor natuurlijke houtsoorten?

Het gebruik van natuurlijke houtsoorten in interieuren wordt gezien als een nieuwe trend. Nog nooit eerder werden interieuren – zowel thuis als op kantoor – zo gewaardeerd als de afgelopen twee jaar. Wat is de kracht achter lichte en donkere houtsoorten?

Het belang van interieuren.

We zijn ons interieur door het vele thuiswerken meer gaan waarderen. De lange rijen voor de bouwmarkten toonden aan dat Nederlanders vaak met het interieur bezig zijn. Ook het inrichten van een fijne werkplek was hier onderdeel van. Inmiddels lijkt het erop dat we weer vaker naar kantoor zullen gaan. De kantoorruimte heeft dit keer wel stevige concurrentie van de thuiswerkplek gekregen. Wellicht dat het tijd is voor een nieuw interieur.

Nu thuiswerken niet meer is weg te denken uit onze werkweek, doen werkgevers er goed aan om van kantoor een fijne plek te maken. Een rustige en comfortabele werkplek is niet alleen fijn, het is ook effectief. Werknemers presteren immers beter op een plek waar ze zich thuis voelen. Het kantoorinterieur speelt hier een belangrijke rol in. Kleuren, materiaal en meubels hebben veel invloed op de setting van de kantoorsfeer. Eén ding is zeker: het interieur moet een ontspannen en sfeervolle uitstraling hebben. En wat werkt beter dan tafels en meubels gemaakt van natuurlijk hout?

Scandinavische stijl

De laatste jaren is de populariteit van natuurlijke houtsoorten sterk toegenomen. Het gebruik van natuurlijk hout wordt vaak benoemd als de nieuwe interieurtrend van de jaren twintig. Reclamefolders en interieur-websites staan vol met hippe ontwerpen van houten meubels. Zowel voor kantoren als woningen is natuurlijk hout een goede keuze: houtsoorten zijn goed te combineren met verschillende kleuren en stijlen, daarnaast geeft hout een warme en ontspannen sfeer. Ook stralen natuurlijke houtsoorten een zekere kwaliteit uit in vergelijking met verwerkt hout, juist in kantoorruimtes waar klanten komen, heeft dit mooie voordelen.

De toegenomen populariteit van natuurlijk hout is met name te danken aan de Scandinavische stijl. Een Scandinavisch design staat bekend om het gebruik van lichte en zachte kleuren, gecombineerd met natuurlijke houtsoorten. In de Scandinavische landen zijn ongeveer de helft van de dagen in het jaar donker, waardoor binnenshuis behoefte is aan licht. Wit en lichtgrijs worden daar veel gebruikt, wat kamers lekker luchtig maakt. Vaak worden deze mooi aangevuld met bureau’s, tafels en bureaus. Berkenhout, beukenhout en essenhout zijn veel gebruikt bij de Scandinavische stijl. Het geeft een rustig en ontspannen gevoel. Daarnaast worden accessoires en losse spulletjes vaak weggelaten, om te voorkomen dat het interieur druk oogt. Komt dit bekend voor? Op kantoor is dit voor werknemers ook gewenst! Zo stralen kantoorruimtes rust en kwaliteit uit, precies wat werknemers en teams nodig hebben.

Houtsoorten zijn er in verschillende vormen en maten. Dit geldt eveneens voor kantoorinterieuren en bedrijfsculturen. Een interieur hoort een weerspiegeling te zijn van het bedrijf. Denk enerzijds aan een jonge en informele startup met zitzakken en voetbaltafels, en anderzijds aan een formele vastgoedontwikkelaar met kwalitatieve bureaus en vergaderruimtes. Donker hout doet het bijvoorbeeld goed bij een industrieel ontwerp, voor een Scandinavische sfeer is licht hout geschikter.

Vakmanschap

Natuurlijke houten meubels doen het steeds beter in de verkoop. Voor veel mensen is het bezitten van een met de hand gemaakte tafel of bureau iets om trots op te zijn. Een meubel heeft op die manier een verhaal, bijna historisch. Wat Voskuilen onderscheidt van andere interieurzaken, is dat kantoormeubels met de hand worden gemaakt. Interieurstukken worden niet in het buitenland besteld, maar komen van Nederlandse bodem. De werkplaats in Hoevelaken is de plek waar kantoormeubels door een team van vakmannen worden ontworpen en gebouwd. Het is een bouwproces waarbij klanten en opdrachtgevers regelmatig komen kijken.

Vaak hebben klanten een idee voor een nieuwe kantoorruimte, bestaand uit een grove schets. Binnen de ontwerpstudio van Voskuilen wordt dit idee omgezet naar een 2D of 3D ontwerp. Ook bureaus, tafels, stoelen en meubels worden ontworpen. Natuurlijke houtsoorten zijn er in alle maten en types. Zo werken de specialisten precies uit wat klanten wensen.

Nieuw kantoordesign

Nu werknemers weer vaker op kantoor zullen zijn, kan een nieuwe inrichting de sfeer positief beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders thuiswerken goed is bevallen en dat het bepaalde voordelen oplevert. Pragmatisch als we zijn, kwamen we erachter dat we veel extra tijd over hebben. Dit betekent niet dat op kantoor werken ongewenst is. De gezelligheid van collega’s zal voor velen een prettig vooruitzicht zijn. Een sfeervol interieur past hier goed bij. Gelukkig hoeft niet het hele kantoor te worden verbouwd. Soms kunnen kleine aanpassingen of toevoegingen al een vernieuwend effect hebben. Denk aan een andere inrichting, of een nieuwe lunchruimte.

Is een geheel nieuw interieur toch gewenst? Voskuilen kan veel voor uw bedrijf betekenen. Ook als natuurlijk hout minder goed bij uw bedrijf past, dan zijn er talloze andere mogelijkheden. Projectstoffering, harde vloeren of het plaatsen van nieuwe wanden en plafonds behoren tot onze specialiteiten. Voskuilen Interieur denkt met al uw wensen mee.

Voeg ons toe op LinkedIn

Volg ons op Facebook!

Bekijk ook onze projecten