7 tips om de akoestiek in uw kantoor te verbeteren.

Akoestiek heeft meer invloed op de gezondheid dan u denkt!

Uit onderzoek is gebleken dat werken in een open kantoorruimte in combinatie met slechte akoestiek kan leiden tot allerlei klachten, met ziekteverzuim als gevolg. Hoe meer medewerkers er in een kantoorruimte zitten, hoe meer geluid er immers te horen is.

Met een slechte akoestiek galmen al deze omgevingsgeluiden ook nog eens door de ruimte heen.

De één houdt een praatje over zijn vakantie terwijl de ander zich probeert te concentreren op zijn werk. Dit uit zich vooral in vermoeidheid en stress bij medewerkers omdat het brein de hele dag aan het schakelen is tussen werk en omgevingsgeluiden.

Uiteindelijk zorgt dit voor vermoeidheid en concentratieverlies bij gebruikers van de kantoorruimte. Meer dan negentig procent van de bedrijfsartsen gaven open kantoorruimtes zelfs als oorzaak voor reden van ziekteverzuim bij medewerkers. Een slechte akoestiek is dus een serieuze zaak!

Gelukkig zijn er verschillende grote en kleine maatregelen die u kunt nemen om hier iets aan te doen. Wij hebben 7 tips voor u op een rijtje gezet.

Kantoortuin akoestiek kantoor voskuilen interieur

1. Meting akoestiek

Een goede strategie is minstens zo belangrijk als de oplossing zelf. Elke ruimte heeft immers zijn eigen unieke eisen en eigenschappen. Met een meting kunnen we voor u de achterliggende oorzaak van de slechte geluidsomgeving in kaart brengen. Op basis van deze uitkomst zoeken we naar een passende oplossing voor u.

Bij Voskuilen hebben wij de capaciteiten in huis om de kleine tot middelgrote akoestische uitdagingen in kaart te brengen. Onze vakmannen kijken naar een gepaste oplossing binnen uw budget.

Voor de grotere complexe problemen werken wij samen met een specialist. Het advies van de specialist vormt vervolgens de basis voor de oplossing(en) die wij voor uw situatie aanbieden.

2. Scheidingswanden werkplekken

Scheidingswanden tussen werkplekken verbeteren niet alleen de akoestiek maar zorgen ook voor een stukje privacy. Ze kunnen ervoor zorgen dat geluiden 3 maal zo ver weg lijken dan dat ze eigenlijk zijn. De scheidingswanden De scheidingswanden kunnen in verschillende kleuren en materialen geleverd worden zodat deze altijd binnen de stijl van de rest van uw interieur passen.

3. Wanden en akoestiek

Muren zijn naast plafonds de grootste oppervlakten van een ruimte en vaak gemaakt van harde materialen zoals beton, hout en glas. De wanden in uw kantoor zijn ook vaak de boosdoeners als het gaat om een slechte geluidsomgeving.

Gelukkig zijn er veel verschillende oplossingen als het gaat om wandpanelen die binnen de stijl van uw interieur passen. Schilderijen, panelen met print, prikborden en akoestisch behang behoren onder andere tot de oplossingen las het gaat om het verbeteren van de wandakoestiek.

4. Het tactisch plaatsen van planten in de ruimte.

Naast dat planten de sfeer en de luchtkwaliteit van de ruimte kunnen verbeteren doen ze zeker ook iets met de akoestiek van de ruimte. Uiteraard zijn planten met een groot blad het meest effectief. Als u het helemaal goed wilt aanpakken kunt u denken aan het plaatsen van een plantenwand. Deze verticale tuin zorgt voor meer groen en bedekt daarnaast een groot deel van de wand.

Twee vliegen in één klap dus.

plantenwand akoestiek kantoorruimte kantoor

5. Plafonds

Naast muren is het plafond uiteraard ook een grote boosdoener als het gaat om het door laten galmen van het omgevingsgeluid. Vooral industriële ruimtes met een mooi hoog plafond kunnen als een echte klankkast dienen. Akoestische panelen op het plafond is hierbij een uitstekenede oplossing.

Bij Voskuilen Interieur kunnen wij deze panelen in allerlei soorten, maten kleuren en uitvoeringen vervaardigen. Helemaal op maat voor uw kantoorsituatie en wensen. Zo hebben wij deze wanden speciaal vervaardigd voor één van onze klanten.

akoestiek kantoor voskuilen interieur

 

6. De vloer niet met een hard maar met een zacht materiaal af te werken

We kennen allemaal het geluid van de wieltjes van een bureaustoel die in een kantoorruimte over een harde vloer razen. Bij vloeren is niet alleen de akoestiek, maar ook het contactgeluid belangrijk als het gaat om een gezonde geluidsomgeving. Bij Voskuilen Interieur zijn wij gespecialiseerd in het beiden van de perfecte vloeroplossing voor uw situatie.

7. Genoeg stilteplekken te creëren zodat medewerkers zich kunnen terugtrekken als zij in stilte willen werken.

Al deze maatregelen zullen een positieve invloed hebben op de geluidsomgeving van uw (kantoor)pand. Het is echter van belang dat er ook aparte stilteplekken worden gecreëerd waar het écht helemaal stil is. Dit lijkt een grote ingreep omdat vaak de ruimte helemaal verbouwd moet worden maar dat hoeft niet.

Onder andere door het plaatsen van akoestische bel & overlegcellen kunnen uw medewerkers in alle rust een telefoongesprek of videgesprek voeren. Er zijn zelfs ruimtes om voor langere tijd te gaan zitten wanneer er echt in opperste concentratie gewerkt moet worden.

De cellen zijn zelfs voorzien van ventilatie, oplaadpunten en verlichting!

Akoestiek kantoor voskuilen interieur

 

Hoe zit het met de akoestiek in uw ruimte?

Wij hebben alle capaciteit en middelen in huis om u te helpen bij het verbeteren van de geluidsomgeving in uw ruimte. Of u nou een grote uitdaging of kleine klus voor ons heeft, team Voskuilen staat voor u klaar om u te helpen.

Bij Voskuilen Interieur staat het vakmanschap centraal. Dat is de kern. Dat is onze kracht. Ambacht en meesterschap om uw wensen en visie tot realiteit te brengen.

Hoe opmerkelijk uw wens ook is, Voskuilen Interieur kan het realiseren en onze vakmannen zullen met u meedenken en adviseren waar nodig.

Voeg ons toe op LinkedIn

Volg ons op Facebook!

Bekijk ook onze projecten